Nataša Parezanović, predsednica Udruženja srednjih škola za područje rada Hemija, nemetali i grafičarstvo i Geologija, rudarstvo i metalurgija:
„NAJBOLJI SU STVARNO NAJBOLJI!“

Po rečima Nataše Parezanović, predsednice Udruženja srednjih škola za područje rada Hemija, nemetali i grafičarstvo i Geologija, rudarstvo i metalurgija, i direktorice Hemijsko-prehrambene tehnološke škole iz Beograda, XXIV Republičko takmičenje učenika srednjih škola na području rada – Hemija, nemetali i grafičarstvo (za grupu hemija), obeležila je izuzetna organizacija, domaća atmosfera i – fantastična deca!


- Mi sa subotičkom školom sarađujemo već godinama, ljude ovde doživljavamo sebi jako bliskima i uvek nam je drago kada dođemo. A ovoga puta Subotica je bila skup najboljeg što Srbija ima! Iako su zadaci bili teži nego što se očekivalo, po rezultatima, najbolji su stvarno najbolji!


U današnje vreme, smatra sagovornica, teško je naći, ne decu koja znaju, već onu koja žele da se izdvoje, da učestvuju na takmičenjima:


- To, izgleda, nije u trendu. Promenili su se kvaliteti, standardi, vrednosti... i kolegama nastavnicima, mentorima, dugujemo veliku zahvalnost zbog entuzijazma i volje da izdvoje dodatno vreme da rade sa decom, da ih bodre.


Iako se ovo područje rada (hemija) može pohvaliti izuzetnim profilima, s obzirom na privredu (gde su nestale velike firme, hemijska industrija...), perspektiva se trenutno ne nazire najbolje, ali:


- Borimo se i borićemo se da opstanemo i razvijamo se! Možda otvaranjem novih obrazovnih profila, reformama... Trend i strategija je da se smanjuje broj upisanih odeljenja u stručne škole.


Ali da su upravo srednje stručne škole one koje predstavljaju najčvršću vezu između privrede i obrazovanja, sponu bez koje ni jedno društvo ne može – više je nego jasno. Zato će škole poput ovih uvek imati perspektivu...

IMG_20190511_100308
IMG_20190511_100310
IMG_20190511_100759
1/3 
start stop bwd fwd
   

Naši partneri