OD FAKULTETA DO MUZEJA!

U okviru blok-nastave iz predmeta – Izvori zagađenja životne sredine i Kontrola kvaliteta, učenici odeljenja II-9, II-11, III-11 i III-13, u pratnji profesorki: Marije Peić Tukuljac, Ibolje Fenjveši i Nataše Nikoloski, posetili su u sredu, 29. maja, čak tri destinacije u glavnom gradu: Fakultet za fizičku hemiju, Botaničku baštu i Muzej savremene umetnosti. Blok-nastavu realizovanu u Beogradu, deca će dugo pamtiti, a za to postoji i dobar razlog.


- Prvo smo obišli Fakultet za fizičku hemiju, koji je kompletno renoviran! Na ovom fakultetu, poznatom u evropskim razmerama, studirao je i još studira veliki broj naših bivših đaka, poput Viktora Čolića, koji je doktorirao i danas radi na Institutu u Danskoj, ili Nikola Horvacki koji je student. Učenici su se upoznali sa laboratorijama i raznim materijalima – na primer, ekstraktom iz algi koji, kada mu se doda so, daje želatinastu masu, koja ima široku primenu u industriji – objašnjava profesorka Nikolski, i dodaje:


- U Botaničkoj bašti upoznali smo se sa autohtonim vrstama Balkanskog poluostrva, japanskim vrtom i tropskim biljkama, dok smo na kraju, za svoju dušu, posetili Muzej savremene umetnosti, gde su učenici imali priliku da se upoznaju sa umetnicima regiona, čije stvaralaštvo pripada XX veku.

Naši partneri