VOLITE ŽIVOTINJE!

Odeljenje III-11 Hemijsko-tehnološke škole, u okviru blok nastave, obeležilo je Dan zaštite životinja u petak, 4. oktobra, u Zoološkom vrtu na Paliću, koji je učenicima obezbedio učionicu, a deca su pripremila referate o ugroženim životinjskim vrstama, nakon čega su su obišli vrt.

- Na Svetski dan životinja udruženja koja se staraju o njihovom opstanku upozoravaju na ugroženost velikog broja životinjskih vrsta i njihov loš položaj u različitim delovima sveta. Svetski dan životinja proglašen je 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci, da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Odlučeno je da taj dan tradicionalno bude obeležavan 4. oktobra, kada katolička crkva slavi Svetog Franja Asiškog - zaštitnika životinja. Od tada je Svetski dan životinja postao dan sećanja i odavanja počasti svim životinjama, a poseban naglasak stavljen je na ljude koji ih vole i poštuju – objašnjava profesorka Marija Peić Tukuljac.

Ustanova Zoološki vrt Palić osnovana je 31. maja 1950. godine. Osnivač ustanove je grad Subotica. Nalazi se na samom severu Srbije, u neposrednoj blizini jezera Palić. Površina na kojoj se prostire iznosi 15 hektara i sastoji se iz 10 ha kultivisanog parkovskog prostora koje je dostupno posetiocima, dok je 5 ha poljoprivredno i šumsko zemljište. Osnovna delatnost ustanove je: zoologija, botanika, obrazovanje i kultura, zaštita ugroženih vrsta biljaka i životinja, turizam i razonoda. Raspolaže sa više od 150 životinjskih vrsta koje su smeštene u pedesetak volijera i objekata, dok se u Prihvatilištu za životinje nalazi preko 800 jedinki.

Naši partneri