MLADI KUVAJU (1)

Kako bi promovisali zdrave navike u ishrani, ali i podstakli mlade da sami pripremaju obroke, stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Subotica, povodom Evropskog dana pravilne ishrane, i ove godine organizovali su akciju „Mladi kuvaju“ u Hemijsko-tehnološkoj školi. Učenici drugog razreda Hemijsko-tehnološke škole, u petak, 8. novembra, pripremali su obroke, koristeći jednostavne i kvalitetne namirnice, u čemu su im pomagali stručnjaci Zavoda za javno zdravlje – lekari i nutricionisti. Na meniju su se našli: cezar salata sa piletinom, mafini sa povrćem i kolač sa jabukama i ovsenim pahuljicama.

- Trudimo se da popularizujemo pravilnu ishranu, kako bi se deca ubuduće tako i hranila – naglašava profesorka Danijela Mutabdžija.

Iako se, kako kažu, trude da se pravilno i zdravo hrane, đaci će u školu retko poneti hranu od kuće. Iskustvo govori da većina učenika ipak konzumira brzu hranu. Zato na važnost pravilne ishrane treba često ukazivati. Međunarodno istraživanje o ponašanju učenika u vezi sa zdravljem u Srbiji je prvi put sprovedeno prošle godine. Rezultati pokazuju da naviku da svakodnevno doručkuje ima samo 58 posto školske dece, dok voće i povrće svakodnevno unosi tek 42 posto.

Naši partneri