MLADI KUVAJU (2)

Završnica projekta „Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca“, koji je proteklih meseci organizovao Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, održana je u Hemijsko-tehnološkoj školi, u sredu, 20. novembra. Uz učenike naše škole, zdrave obroke pripremali su i učenici Srednje medicinske škole.

- Projekat podrazumeva edukaciju i praktičan rad sa srednjoškolcima iz Medicinske, Hemijsko-tehnološke i Politehničke škole. Program je počeo u oktobru predavanjima o pravilnoj ishrani, radionicama o pravljenju jelovnika, edukacijom o unosu šećera kroz različite tečnosti, potom smo razgovorali o poremaćajima u ishrani, prvenstveno anoreksiji i bulimiji koje su najprisutnije u adolescentskom periodu, a uputili smo ih i na način kao da prepoznaju poruke koje šalju proizvođači hrane – objašnjava dr Karolina Berenji.

Đaci su pripremali obroke, praktično primenjujući stečeno znanje o zdravim navikama u ishrani. Oni su tokom projekta slali i recepte od kojih je sastavljen elektronski kuvar. Takođe, oko 160 subotičkih srednjoškolaca tokom oktobra popunjavalo je ankete o svojim navikama u ishrani, a rađena su i antropometrijska merenja (masa i visina).

- Rezultate ćemo znati u decembru, ali ne računamo da će biti sjajni. Alarmantna je brza hrana kao i unošenje veće količine zaslađenih napitaka. Broj gojaznih je manji nego što je to slučaj u pretškolskom i osnovnoškolsko uzrastu, ali opet ih ima dosta – dodaje dr Berenji.

Naši partneri