ŠKOLSKA SLAVA KAO INSPIRACIJA

“Na svim svojim putevima, znajte da pravi budu putevi vaši i noge vaše neće se spoticati” – rečima Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, počeo je svečani program povodom školske slave, u Hemijsko-tehnološkoj školi, u ponedeljak, 27. januara. Pozdravljajući goste - među kojima je bio i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, penzionere, nastavnike i učenike, direktor škole Nikola Matković, između ostalog, rekao je:

- Na temeljima srpskog obrazovanja postavljenim još u dvanaestom veku, mi danas nastojimo da damo svoj doprinos u očuvanju naše kulture i nauke. Danas zaposleni u Hemijsko-tehnološkoj školi mogu da se pohvale Svetosavskom nagradom za 2018.godinu, kao najvećim priznanjem u našem prosvetnom sistemu, dodeljenom od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Naši učenici nastavu pohađaju u jednoj od najlepših škola ne samo u našoj državi, a u narednom period nas očekuju i dalji poslovi na renoviranju naše škole i na unapređivanju uslova u kojima se odvija obrazovno-vaspitni rad. Sveti Sava treba da nam bude inspiracija za časno obavljanje naših obaveza, za dobre, poštene i iskrene međusobne odnose ispunjene poštovanjem.

U nastavku programa, nakon Svetosavske himne, koju su otpevali učenici odeljenja I-1, I-13 i II-10, u saradnji sa učenicima Politehničke škole (pod dirigentskom palicom prof. Alenke Vojnić), otac Miodrag Šipka, simboličnim činom, osveštao je slavski kolač i život. Lepo iznenađenje povodom Savindana pripremile su žene iz „Kola srpskih sestara“, koje uvek umeju da prepoznaju trud i zalaganje. Pozdravivši prisutne, predstavnica Kola Nevena Kovačević predala je reč Radmili Papić, bivšoj učenici naše škole, đaku generacije za 2014/2015. godinu, (ujedno i štićenici Kola) koja je uručila nagradu učenici III-15 odeljenja – Doris Cvik.

Kolaž stihova i proze o Svetom Savi sjajno su kazivale učenice: Anđelija Stokin, Dunja Mrvuš, Vanja Višnjić, Hermina Križanović, Tanja Tomušilović, Lea Macanko i Anja Davčik, koje je pripremila prof. Gordana Jurić Veselinović. Pohvale zaslužuje i prof. Zita Berenji, čije su učenice Sadra Šereš i Petronela Fenjveši, govorile o značaju života i slobode. Kraj programa obeležile su muzika i pesma. Numeru „Ti se nećeš vratiti“ izveo je školski bend koji čine učenici: Mateja Marcikić, Dario Vuković i Anđelija Stokin, za čiji je nastup bio zadužen veroučitelj Srđan Pantelić.

U nezvaničnom delu programa, uz zakusku, zbornica škole bila je ispunjena smehom, pričom i dobrom energijom. Dragim penzionerkama, profesorkama Marti Mulic i Ildiko Danijelfi, uručeni su prigodni pokloni, a aplauzi koji su usledili, bili su više nego zasluženi.

Srećna vam, i srećna NAM slava!

Naši partneri