PROMOCIJA MODELA DUALNOG I PREDUZETNIČKOG OBRAZOVANJA

Informisanje o prednostima dualnog obrazovanja, dosadašnjim iskustvima i primerima dobre prakse u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju, kao i razmena iskustava učenika koji pohađaju dualne obrazovne profile – bio je cilj i tema promocije nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja, održanog u utorak, 25. februara, u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“.

Promociji su prisustvovali: Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predstavnici Privredne komore Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice...

- Neki obrazovni profili nisu dovoljno atraktivni za upis, ali su neophodni za funkcionisanje jedne lokalne zajednice i moraju da predstavljaju predmet opšteg društvenog interesovanja. Ono što je suštinski bitno da se u društvu promeni stav prema radu, zanatskim zanimanjima i da ih kao zajednica prepoznamo kao uvažena i dostojanstvena zanimanja koja su nam preko potrebna - rekao je Laban. - Grad Subotica podstiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju stimulišemo učenike prvih razreda srednjih škola stipendiranjem 30 učenika koji pohađaju nastavu po dualnom obrazovanju - istakao je gradonačelnik Bogdan Laban, dodajući da je cilj da se đaci učine što konkurentnijim na tržištu rada.

Promociji su prisustvovali predstavnici Hemijsko-tehnološke škole: Nikola Matković, Jadranka Vojnić Purčar, Igor Marcikić, Danijela Mutabdžija, Imre Mešter, Teodora B. Varga, Katarina Glogovac, Ana Žigmanov Vuković, Sabina Pećerić i Marina Katona, kao i učenici obrazovnog profila – pekar, koji nastavu pohađaju po dualnom modelu obrazovanja: Maja Horvacki, Dejan Sadojević, Katarina Daroci, Ilija Bešlić, Aleksa Pavlić, Adrijan Daroci, Kristina Jenei, Duško Trifković, Marko Godar i Alen Hasanlari.

U školskoj 2019/2020. godini u Subotici je po modelu dualnog obrazovanja prvi razred srednje stručne škole upisalo ukupno 220 učenika na devet obrazovnih profila, čime naš grad, kako je objasnila Biljana Kašerić, pomoćnica Pokrajinskog sekretara za obrazovanje, čini gotovo jednu četvrtinu od ukupnog broja upisanih đaka u Vojvodini po modelu dualnog obrazovanja.

IMG 54aefe7b70f88897862a4d843a816ce5 V

IMG c2ff27eb59cdb45d8cea04e1c0dddbb7 V

IMG d1c4d498c71afe552ea8df61ce53757f V

Naši partneri