Stanko Kiš, predsednik Udruženja tekstilnih i kožarskih škola:
„DECA STIČU ZNANJA I NA TAKMIČENJU“

Jedno od prednosti takmičenja poput ovog organizovanog za tekstilne i kožarske škole, je što deca stiču dodatna znanja na samom takmičenju – smatra Stanko Kiš, predsednik Udruženja tekstilnih i kožarskih škola Republike Srbije, direktor Škole za dizajn tekstila iz Beograda. Po njegovim rečima, XXV Republičko takmičenje učenika tekstilnih i kožarskih škola, čiji je organizator i domaćin bila Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice, prošlo je u najboljem redu.


- Deca su zadovoljna, a plasman je manje bitan, bitno je da smo se družili! Domaćin je dobro organizovao takmičenje, zadaci su bili primereni, nije bilo slučajeva da neko nije završio testove znanja...


Po rečima našeg sagovornika, postoji tendencija da sledeće godine bude više takmičara (ove godine 74) jer su se u međuvremenu skupile još neke škole na ovom području rada, tačnije, oživele su škole u Šapcu, Čačku, Novom Bečeju... Da li je to znak da tekstilce čeka svetla budućnost?


Perspektiva postoji! Uvedeno je dualno obrazovanje i to će doprineti razvoju tekstilstva kod nas. Iako je tekstilstvo na niskim granama, treba naglasiti činjenicu da je to druga ili treća izvozna grana u Srbiji! Ne možemo svi da budemo ekonomisti ili menadžeri. Mladi beže od zanata, a upravo zanati imaju perspektivu. Otvaraju se nove fabrike... Naravno, to da li ćete dobiti posao u struci ili ne, zavisi i od toga gde se otvaraju, u kom gradu.

IMG_20190511_085331
IMG_20190511_085335
IMG_20190511_090425
1/3 
start stop bwd fwd