OD FAKULTETA DO MUZEJA!

U okviru blok-nastave iz predmeta – Izvori zagađenja životne sredine i Kontrola kvaliteta, učenici odeljenja II-9, II-11, III-11 i III-13, u pratnji profesorki: Marije Peić Tukuljac, Ibolje Fenjveši i Nataše Nikoloski, posetili su u sredu, 29. maja, čak tri destinacije u glavnom gradu: Fakultet za fizičku hemiju, Botaničku baštu i Muzej savremene umetnosti. Blok-nastavu realizovanu u Beogradu, deca će dugo pamtiti, a za to postoji i dobar razlog.


- Prvo smo obišli Fakultet za fizičku hemiju, koji je kompletno renoviran! Na ovom fakultetu, poznatom u evropskim razmerama, studirao je i još studira veliki broj naših bivših đaka, poput Viktora Čolića, koji je doktorirao i danas radi na Institutu u Danskoj, ili Nikola Horvacki koji je student. Učenici su se upoznali sa laboratorijama i raznim materijalima – na primer, ekstraktom iz algi koji, kada mu se doda so, daje želatinastu masu, koja ima široku primenu u industriji – objašnjava profesorka Nikolski, i dodaje:


- U Botaničkoj bašti upoznali smo se sa autohtonim vrstama Balkanskog poluostrva, japanskim vrtom i tropskim biljkama, dok smo na kraju, za svoju dušu, posetili Muzej savremene umetnosti, gde su učenici imali priliku da se upoznaju sa umetnicima regiona, čije stvaralaštvo pripada XX veku.