ORGANSKA PROIZVODNJA I SVE NA „KLIK“

Korina Dulić, učenica IV-1 odeljenja Hemijsko-tehnološke škole, od 14. do 21. septembra boravila je u Nemačkoj, u Štutgartu, obilazeći okolna sela i farme na njima, upoznavajući se sa mahom organski orijentisanom proizvodnjom, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Odlična učenica, budući prehrambeni tehničar, bila je u društvu vršnjaka iz Zrenjanina, Novog Sada, Rume, Sombora i Bačke Topole, i osim trajnih prijateljstava, stekla i vrlo primenjiva znanja...


- Obilazeći farme organskih svinja, krava, ćuraka... zaključili smo da se u Nemačkoj veliki akcenat stavlja na zdravu hranu, na organsku proizvodnju. Probali smo i ovčiji i kravlji sir i druge proizvode. Prepuna sam lepih utisaka koje nosim, što iz fabrike začina, poseta vinarijama, a posebno čuvenoj fabrici „Džon Dir“. Tako nešto se retko viđa! Takođe, veliki utisak na mene ostavila je i priroda. Napravila sam više od hiljadu fotografija! – ističe Korina.


Ne ulazeći u poređenje obrazovnog sistema između dve države, Korina se ipak osvrnula na jedno rešenje po kojem škole u Nemačkoj već pripadaju XI veku:


- Bili smo u poseti školskoj zgradi koja se ne greje ni na drva ni na struju ni na gas, već je greju sami učenici svojom telesnom toplotom! To je takav sistem. Sve je automatizovano, sve je na „klik“, na dugme. Table su digitale, sve je „na tač“. To je škola budućnosti!


Takođe, došla je do jednog zaključka:


- Mislim da je ključ uspešnosti ove zemlje što su svi udruženi, složni. Mi smo više individue, svako je za sebe, teško nam je da budemo tim, grupa. Njima to nije problem, zato napreduju i zato im je, po mom mišljenju, bolje.


S obzirom na pozitivne utiske koje nosi iz ove privredno jake zapadne zemlje i oduševljenje koje je osetila kada je videla kako „svi rade s osmehom na licu“, pitamo našu sagovornicu da li bi volela da školovanje nastavi – u inostranstvu:


- Zanimljivo je da su nam, gde smo bili, nudili mogućnost nastavka školovanja, uključujući plaćene troškove i obezbeđen posao. Tamo deca nemaju mnogo interesa da idu dalje nakon srednje škole, dok mi uglavnom ne želimo da ostanemo na srednjoškolskom obrazovanju. Ipak, volela bih da ovde završim školu i upišem studije, a ukoliko mi se kasnije ukaže prilika i usavršim jezik, otišla bih i u Nemačku, što da ne.


Za sada, Korinini planovi vezani su za Suboticu i Višu nutricionističku školu ili neki od smerova na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. U oba slučaja, ostaje u domenu struke, što znači da je, upisujući Hemijsko-tehnološku školu, napravila dobar izbor.