HTŠ U NOĆI ISTRAŽIVAČA

"Deseta noć, kroz znanje je moć" - glasi moto manifestacije "Noć istraživača", koja je u petak, 27. septembra, održana u atrijumu Hotela "Galerija". Među više od 200 učesnika, učenika i nastavnika subotičkih obrazovnih ustanova, našli su se i predstavnici Hemijsko-tehnološke škole, koji su posetiocima priredili više nego zanimljiv program.
Kroz "laganu hemiju" učenike je provela profesorka Otilija Kiš, "istoriju kostima kroz vekove" povezale su profesorke Andrea Kareri i Jelena Muminović, dok su u korak sa vremenom hodili učenici i profesorka Teodora B. Varga, prezentujući mobilnu aplikaciju za prikazivanje hranjive vrednosti namirnica.
- Reč je o mobilnoj aplikaciji koja na osnovu pretrage po nazivu namirnice prikazuje hranjive vrednosti tražene namirnice. Podatke o namirnicama čuva u bazi koju formira sam korisnik. Aplikacija računa nutritivne vrednosti na osnovu unete količine - objašnjava prof. Varga.
Deseta "Noć istraživača" jedinstvena je i po tome što se manifestaciji prvi put priključilo i nekoliko IT kompanija, organizujući "IT šetnju kroz noć".