INSPIRISANI KNJIGAMA

Kraj nastave srpskog jezika i književnosti za ovu školsku godinu, u III-9 odeljenju Hemijsko-tehnološke škole obeležilo je nesvakidašnje predavanje i prezentacija na temu “Stare i retke knjige i inkunabule u funkciji razvoja kulturnog turizma” dr Milanke Stankić. Predavanje je deo projekta “Venecijansko, a subotičko”, koji realizuje Udruženje “Mladi i igra”, uz podršku Grada Subotice. Cilj je istražiti bogat fond Gradske biblioteke i otkriti knjige koje su štampane u Veneciji, kako bi se uvrstile u turističku ponudu Subotice. Projekat je namenjen kulturnim radnicima i đacima subotičkih srednjih škola koji će, vođeni stručnim ljudima, učestvovati u različitim aktivnostima, a na kraju i u produkciji kratkog filma o knjigama iz fonda Gradske biblioteke koje su štampane u Veneciji.


- Subotica je vredna jer u svojoj biblioteci krije stare i retke knjige i inkunabule. To su knjige koje se u celom svetu smatraju neprocenljivim i one ni u jednom trenutku ne mogu da dođu u nebezbednu situaciju, niti da budu ponuđene turistima koji dolaze u Suboticu, ali ono što je inspirisano njima, svakako može biti deo turističke ponude i cilj nam je da se kulturni turizam razvije i u našem gradu. Bavićemo se knjigom ne samo kao književnim dobrom, nego i kao likovnim dobrom, jer su te knjige iz XV i XVI veka zaista bogato ilustrovane, a rezultat toga biće i nekoliko radionica na kojima ćemo se baviti kreativnim osmišljavanjem proizvoda, inspirisanih knjigama koje su nastale u Veneciji. Pitanje koje postavljamo jeste da li knjiga u XXI veku može postati turistički brend - ističe dr Milanka Stankić, koordinatorka projekta.


Predavanju je prisustvovala i Sanja Vasić, ispred Gradske biblioteke, koja je jedna od retkih sa privilegijom da priđe starim i retkim knjigama koje se nalaze u fondu subotičke biblioteke. Projekat će trajati do 13. oktobra, kada će se na Dan Gradske biblioteke svečano završiti projekcijom filma i prezentacijom svih aktivnosti koje su realizovane tokom trajanja projekta u kojem će učestovati i učenici naše škole.