OČI U OČI SA – NAUKOM!!

Hemijsko-tehnološka škola predstavila je i posetiocima približila sva tri područja rada (HEMIJA, HRANA i TEKSTIL) u sedmoj po redu "Noći istraživača", održanoj u petak, 29. septembra, u atrijumu Hotela "Galerija". Zanimljivi ogledi, erupcije "vulkana", plavičasti dim, "slonovska" pasta, plamen na rukama... deo su bogatog sadržaja koji je učenicima, pretežno osnovcima, ponudila naša škola.


- Naš eksperiment bi se mogao nazvati "slonovskom" zubnom pastom jer se na kraju dobije efekat kao kada bi slon stao na pastu za zube pa njen sadržaj izleti poput vulkanske erupcije! – objašnjava profesor Geza Sukola, i dodaje:


- Naravno, nije u pitanju pasta za zube, već deterdžent kojem smo dodali kvasac i on ga je učinio penušavim, reakcija je burna! Upotrebom kvasca mi smo u stvari imali uvid u funkciju mikroorganizama, odnosno živih bića. Kvasac smo posmatrali i pod mikroskopom, a da bi posetiocima pogled kroz mikroskop učinili još zanimljivijim, poneli smo ekstremitet od pauka sa kandžicom kojom plete mrežu – slika je bila više nego interesantna i nije čudo što je oko štanda konstantno bila velika gužva.


Ništa manja zainteresovanost đaka nije vladala ni za servirano "jaje na oko" – slatkog ukusa! Reč je o kombinaciji vanile i jogurta, koja liči na popularni doručak, ali degustacija je pokazala da je u pitanju poslastica i to ukusna – potvrdili su mali degustatori.


A osim gladi (ovaj put za avanturom), za eksperimente koji su vršili hemičari trebala je i hrabrost jer držati plamen na golim rukama – ne zvuči naivno. Reč je o zanimljivom ogledu koji, laički rečeno, uključuje upotrebu sapuna, vode i plina, a mehurovi sapunice omogućuju da vatra gori na dlanu – bez posledica, naravno.


"Vulkan", "Slonovska" pasta (ovaj put sa hemikalijama), paljenje vatre vodom, "munje" u epruveti... i mnogi drugi ogledi doprineli su da štand Hemijsko-tehnološke škole bude jedan od najposećenijih. A da bi sve bilo i lepo "upakovano", sa osvrtom na estetiku i promenu mode kroz vekove, pobrinuo se i tekstilni aktiv.


O nastupu Hemijsko-tehnološke škole pisali su i mediji, pa je tako najposećeniji subotički sajt između ostalog objavio da je štand naše škole "privukao veliku pažnju najmlađih posetilaca, koji su bili u prilici da vide i učestvuju u nekoliko ogleda, poput onog kada su držali plamen u ruci. Osim ogleda, pravile su se špagete od voća i jaje na oko od voća i mleka":


- Kao temu smo uzeli molekularnu kuhinju, jer je ona u poslednje vreme veoma atraktivna i vruća. Koristimo veoma visoke temperature za dobijanje neobičnih oblika hrane, odnosno transformišemo klasičan oblik plodova voća i povrća u nešto što ne odgovara njihovom prirodnom obliku – objasnila je Brankica Bajagić, profesorka stručnih predmeta na području proizvodnje i prerade hrane.


NIJE BAUK


Lokalni koordinator manifestacije Noć istraživača u Subotici, Zlatko Čović, istakao je da je Noć istraživača događaj koji je podjednako značajan za naučnu zajednicu i širu javnost, a njen značaj značaj "ogleda se upravo u tome da nauku i naučnu zajednicu približimo široj javnosti, odnosno što većem broju običnih ljudi i da im pokažemo da nauka nije bauk i da njome treba svakodnevno da se bavimo".

 

 

0001
0002
0003
0004
0005
0006
0007
0008
0009
0010
0011
0012
0013
0014
0015
naslovna
01/16 
start stop bwd fwd