VELIKI USPEH NA INFORMATIČKOM TAKMIČENJU!

Anđela Lebović, učenica I-15 odeljenja Hemijsko-tehnološke škole, osvojila je drugo mesto na informatičkom takmičenju RAF CHALLENGE, koje organizuje Računarski fakultet u Beogradu. Anđela je bila izuzetna na finalnom takmičenju, održanom u subotu, 13. aprila, u Beogradu, gde je, uz podršku mentora, profesora Zoltana Papa, odbranila svoju prezentaciju čija su tema bile – kriptovalute.


- Naš zadatak je bio da na osnovu informacija sa interneta napravimo jednu prezentaciju, uopšteno, o kriptovalutama – kako funkcionišu, koje su njihove osobine, kako se može doći do njih i koje su najpoznatije... – objašnjava Anđela, a na molbu da nam te najpoznatije i nabroji, kao iz topa odgovara:


- Bitkoin (Bitcoin), Eterum (Ethereum), Litkoin (Litecoin) i Ripl (Ripple)! Moja saznanja o ovoj temi nisu bila velika, samo sam znala da je to oblik digitalnog novca.


Na pitanje da li bi se sada, pošto o ovoj vrsti „valute“ zna mnogo više, upustila i u trgovinu, popularno „kopanje“, „rudarenje“ i slično, sagovornica odgovara: „Baš zbog toga što znam više, ne bih! Slušala sam iskustva drugih ljudi i uglavnom neuspešne priče, pa ne bih pokušavala“.


Ali ono što će definitivno pokušati jeste da i sledeće godine učestvuje na takmičenju i, uz pomoć mentora, opet dođe do finala:


- Mnogo mi znači ovo priznanje jer je, kako je i profesor rekao, ovo prvi put da neko iz Hemijsko-tehnološke škole stigne do ovog nivoa. Sada sam videla i kako je to i sigurno ću pokušati i sledeće godine. Profesor Pap mi je mnogo pomogao, imali smo časove dodatne nastave... Prvo sam odradila jednu prezentaciju kao primer, a on mi je sugerisao šta da izmenim i da pripremim „Power Point“ prezentaciju. Ta prezentacija me je i odvela u finale, gde sam imala zadatak da je „odbranim“, da pričam o njoj, ali bez mnogo gledanja „u papir“ – kaže Anđela, dodajući da je treme bilo, ali vrlo malo, odnosno – nije se primetila.


Osvojeno drugo mesto odvešće nju i njenu porodicu na produženi vikend na Zlatibor, a tu je i vaučer za pojedine dodatne usluge u hotelu sa četiri zvezdice. Da je nagrada apsolutno zaslužena, govori i činjenica da je Anđela skroz odlična učenica i da je kao takva upisala našu školu koja joj je bila – prva želja na listi:


- Volim ovaj smer (modelar odeće) i drago mi je što ću osim znanja imati i zanat u rukama jer koliko god fakulteta da završiš, i stekneš nekih viših „zanimanja“, ništa ti ne garantuje da ćeš sutra imati i posao, a ovaj smer mi pruža mogućnost i za posao i za školovanje.


Ne krijući ponos zbog osvojenog drugog mesta, profesor Zoltan Pap naglašava da se na ovo takmičenje prijavljuju uglavnom učenici tehničkih škola i gimnazija, od prvog do četvrtog razreda. Imajući u vidu da se Anđela, kao učenica prvog razreda, takmičila u istoj kategoriji sa učenicima četvrtog razreda IT struke, na primer, njen uspeh još je veći...


Čestitamo i učenici i profesoru!


Šta je RAF CHALLENGE?


Reč je o informatičkom takmičenju sa zadatim temama na kome pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola iz Srbije. Srednjoškolci imaju zadatak da na ponuđenu temu naprave program, prezentaciju, animaciju, igricu ili video. Cilj je da se učenici na što bolji način motivišu da analiziraju i prezentuju informacije korišćenjem raznih računarskih alata. Takmičenje se organizuje od 2009. godine, i od samog početka dobilo je i podršku Društva matematičara Srbije i uspešnih IT kompanija.

https://raf.edu.rs/raf-challenge-2019/galerije-rafchallenge/5303-galerija-2019

IMG 20190415 092320

IMG 20190415 092315

IMG 20190415 092253