HEMIČARI, BRAVO!

Učenik III-9 odeljenja Hemijsko-tehnološke škole Dario Piuković osvojio je prvo mesto na takmičenju učenika srednjih škola „Grand Prix Chimique“ (Velika nagrada hemije), na nivou Republike, održanom u četvrtak, 20. juna, na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Veliki uspeh postigla je i učenica istog odeljenja Teodora Peić Gavran koja je osvojila treće mesto. Zahvaljujući svom plasmanu, Dario se plasirao dalje, na evropsko takmičenje, 14. po redu „Grand Prix Chimique“, koji će se održati u Debrecenu, u Mađarskoj, od 27. oktobra do 1. novembra ove godine.


Pošto je nastava završena, Dario nije u školi pa ga zovemo telefonom. Zvrrrrrrrrrr! “Halo” – kaže on tiho, i odmah saznajemo i razlog: “Tu sam u laboratoriji subotičkog “Vodovoda”, dve nedelje na stručnoj praksi. Radim redovne analize vode…”. Vredan i preko raspusta! – konstatujemo, i nastavljamo razgovor, ovaj put s naglaskom na takmičenje na kojem je ostvario fantastičan uspeh:


- Ujutru u 9 sati, bili smo na Hemijskom fakultetu, gde nas je pozdravio prof. dr Dušan Sladić, sa Katedre za organsku hemiju. Nakon toga smo ušli u laboratoriju i na raspolaganju imali pet sati. Prvi, analitički problem, bio je – Kompleksometrijsko određivanje mangana, a drugi – Organska preparativna sinteza. Sati su brzo prolazili, analizirali smo, merili… Imao sam utisak da neću imati dosta vremena, malo mi je bilo pet sati, poslednji sam izašao iz laboratorije! – ističe Dario, dodajući da su ga rezultati prijatno iznenadili:


- Prvo mesto mnogo mi znači, a posebno će mi značiti mogućnost da odmerim snage sa takmičarima iz Mađarske, Nemačke, Švedske… na takmičenju koje me čeka u oktobru. Zato ću i preko leta biti u školi, pripremaću se za “Grand Prix” u evropskim okvirima.


Zasluge za uspeh naših učenika na ovom prestižnom takmičenju svakako pripadaju i mentorima, posebno profesorki Ibolji Fenjveši, a potom i profesorima Stevanu Rajoviću i Damiru Kopunoviću. Ponos i zadovoljstvo ne krije ni direktor škole Nikola Matković, a pohvale za Hemijsko-tehnološku školu i učenike stigle su i iz Ministarstva prosvete.


Nakon osvojenog drugog mesta na ovogodišnjem Republičkom takmičenju iz hemijske tehnologije, ovo je drugi veliki Dariov uspeh ove godine kojoj se još ne nazire kraj… Još ima prostora za nove uspehe, bravo, hemičari!

PRVO MESTO – TRADICIJA?

Zahvaljujući Hemijsko-tehnološkoj školi, naš grad je sjajnim slovima upisan na mnogim takmičenjima u oblasti hemije. Da podsetimo, Marija Kovač i Iva Toković, koje su prošle godine završile našu školu, na prošlogodišnjem republičkom takmičenju “Grand prix chimique” osvojile su prva dva mesta i bile jedine učenice iz Srbije koje su se plasirale na prestižno evropsko takmičenje…