KAKO ZAŠTITI OZONSKI OMOTAČ

Na pitanje iz naslova i mnoga druga, odgovor su u sredu, 16. septembra, na Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, dali učenici odeljenja IV-11 – budući tehničari zaštite životne sredine, koji su uz pomoć profesorke Marije Peić Tukuljac, edukovali svoje vršnjake.

Po rečima učenice Manuele Vujković, najvažnije je pravilno odlaganje otpada, što između ostalog podrazumeva da ne spaljujemo gume, plastiku...

Učenik Matija Marcikić ističe da su najčešći zagađivači životne sredine, odnosno ozonskog omotača, emisije štetnih supstanci, koje bi trebalo izbegavati.

- I učenici i nastavnici Hemijsko-tehnološke škole trude se da svojim ponašanjem i delovanjem daju primer drugima na koji način da se ponašaju ekološki odgovorno. Takođe, naši tehničari edukuju ostale naše profile, a trudimo se i da učestvujemo u projektima tako da i šira zajednica čuje kako možemo svojim ponašanjem doprineti da se štiti vazduh, odnosno ozonski omotač – ističe prof. Marija Peić Tukuljac.

Cilj obeležavanja Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, jeste podizanje opšte svesti o zaštiti te „poslednje linije odbrane“ koja nas čuva od štetnih uticaja sunčevog zračenja, a važna je i za pravilnu raspodelu temperatura, utiče na klimu na Zemlji...

 

Naši partneri