ŠKOLSKA SLAVA – MANJI OBIM, PORUKA ISTA

Zbog aktuelne situacije vezane za koronavirus, tradicionalno obeležavanje školske slave – Svetog Save, u obimu na koji smo navikli, ove godine je izostalo, ali smo slavu ipak obeležili prigodnim programom, uz poštovanje svih običaja, a u skladu sa epidemiološkim preporukama. Svečanosti upriličenoj u zbornici, u sredu, 27. januara, prisustvovali su članovi pedagoškog kolegijuma i članovi školskog odbora, kao i bivši nastavnici koji su u proteklom periodu otišli u zasluženu penziju – Geza Sukola i Lidija Domonkoš. Drage penzionere, koji ove godine iz opravdanih razloga nisu dobili pozivnicu za svečanost, ovim putem pozdravljamo i poručujemo da čuvaju svoje zdravlje, u želji i nadi da ćemo se sledeće godine na ovaj veliki dan, opet okupiti.

- Hemijsko-tehnološka škola i ove godine proslavlja školsku slavu, u skromnijim okolnostima, ali sa istim žarom, poletom i ponosom kojim smo to radili i do sada. Mi, zaposleni u prosveti, imamo veliku čast i obavezu da nastavimo tim putem i napravimo boljim naš školski sistem za koji možemo da zahvalimo Svetom Savi – rekao je, između ostalog, direktor škole Nikola Matković, ujedno najavivši novu etapu renovinaranja školske zgrade i pratećih objekata, ističući da će se škola vrlo brzo moći pohvaliti natkrivenim tribinama na sportskom terenu i svečanom salom.

Program kojim smo obeležili ovaj svečani dan, prilagođen je trenutnoj situciji, ali u njega je svakako uloženo puno truda, volje i ljubavi, te pohvale zaslužuje profesorka muzičke umetnosti Emina Tikvicki koja je pripremila učenice: Nevenu Jovanović, Milanu Trbulin, Teodoru Stanić i Vanju Višnjić (osim Himne Svetom Savi, članice hora otpevale su i izvornu srpsku pesmu „Zasp'o mi je dragi“); kao i profesorke Monika Poljvaš i Otilija Čavić, pripremivši prigodan tekst koji su na srpskom i mađarskom jeziku interpretirale učenice Teodora Skala Kozakov i Reka Apro. Ističući da bi ovaj praznik, koji obeležavamo jednom godišnje, trebalo proslavljati i više puta, veroučitelj Srđan Pantelić kratkim govorom upoznao je prisutne sa životom i delom prvog srpskog prosvetitelja.

Uz izraz zahvalnosti i divljenja za ono što su postigli u našoj školi i prosvetnom sistemu Republike Srbije, direktor škole pozvao je penzionere, uručujući im poklone – ostajući veran tradiciji. Da mu je drago što je opet među kolegama, profesor u penziji Geza Sukola nije morao posebno da naglašava, a zatim je usledio emotivan govor čiji deo prenosimo:

- Drago mi je što sam bio jedan od članova kolektiva koji je radio, učestvovao u tome da se naša škola obnovi i da se od nje napravi pravi mali dvorac, a tako zapravo i škola treba da izgleda. Ipak, školu pre svega čine nastavnici koji rade u toj školi.

Svečani čin osveštavanja slavskog kolača obavio je otac Ilija Anđelić. Program je vodila Marija Đurović, školski psiholog.

I za kraj da podsetimo:

Sava Nemanjić nije slučajno proglašen svetiteljem, zaštitnikom škola. Razlog za to ne krije se samo u istorijskom liku Svetog Save koji je uz manastire osnivao škole i bolnice, već u naglašenoj ulozi koju mu je narodno predanje dodelilo – da pouči u svim važnim veštinama ljude, da ih pouči kako da iskorene svoje mane i razviju vrline. Tako je naučio svoj narod da pravi sir, suši pastrmke, tka, kuje vruće gvožđe, čuva orahe i još mnogo toga...