IZ KLUPE U - RING!

Kaže da mu nije prvi put da daje intervju. I zaista, glasom koji ne zna za tremu, Marko Pižurica, učenik odeljenja I-3, budući veterinarski tehničar, a već sada uspešan mladi sportista, govori o svojoj velikoj ljubavi – boksu. Saznajemo da u klupama Hemijsko-tehnološke škole sedi prvak Vojvodine i Srbije u svojoj kategoriji, učesnik Evropskog prvenstva u Gruziji, koji sanja o odlasku na Olimpijske igre. I odlučno korača ka svome cilju..

- Član sam Bokserskog kluba „Spartak“ već pet godina. Prethodno sam šest godina trenirao karate, ali boks ima mnogo više veze sa borilačkim veštinama koje me privlače od malih nogu. Trening počinje trčanjem, zagrevanjem, sledi džak ili sparing (posebno pred meč) i traje skoro puna dva sata. Treniram pet puta nedeljno – minimum, a kada nema škole i dva puta dnevno! A tu su i pripreme koje traju po 15, 17, 20... dana. To je moj izbor, odlazim samovoljno, niko me ne tera, volim! 

A kada se nešto voli, nije teško! Zato s osmehom najavljuje da za vikend (dok se njegovi vršnjaci odmaraju) ide u Novi Sad, na Vojvođansko prvenstvo, i ne sumnjajući u rezultat, najavljuje i Prvenstvo Srbije u aprilu, a posle toga i Evropsko prvenstvo, i dodaje da je na prethodnom imao povredu leđa, pa od ovogodišnjeg očekuje znatno više... A bez podrške ne bi bilo ni rezultata.

- Porodica mi je velika podrška, vetar u leđa! I deda je nekada rekreativno trenirao boks, a i tata je želeo, ali sprečila ga je vojska. Zato sam tu ja, da ostvarim i njegov san!

A da je zaista krenuo tatinim stopama, pokazuje i dokazuje i očevo zanimanje – veterinarski inspektor. Otuda i savet i preporuka sinu da upiše baš ovu školu.

- Hemijsko-tehnološka škola i smer veterinarskog tehničara bili su moj prvi izbor. Škola je kao nova, ništa ne fali, kompletno je sređena, sve je na mestu i to mi se dopada. Odeljenje je dobro, žao mi je što drugu polovinu još nisam upoznao.

Na pitanje da li se u školi ili van nje nekada našao u situaciji da reaguje, da zaštiti neku devojku, slabijeg, odbrani sebe ili druge, i na taj način „upotrebi“ svoje sportske veštine, odgovara kao iz puške:

- Ne diram nikoga! Do toga nije dolazilo i nadam se da neće! Ovo je sport, samo sport i tako će i da ostane. I to je jedini sport kojim želim da se bavim u budućnosti. U čemu sebe vidim. Boks i samo boks!