DRUGO MESTO ZA PROJEKAT!

Projekat pod nazivom „Red Bul stvarno daje krila?“, koji su realizovali učenici IV-8 odeljenja Hemijsko-tehnološke škole, pod mentorstvom profesorke Tunde Bašić Palković, osvojio je drugo mesto (u svojoj kategoriji) na manifestaciji „Projektna nedelja“, održanoj 11. i 12. maja, u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“.

- Reč je o projektu koji je prošle godine započeo učenik Erik Šinkovič, a Sandra Šereš završila. Istraživali smo sastav različitih pića: kafe, crnog čaja, koka-kole i energetskog pića. Analizirali smo sadržaj kofeina, šećera i kiseline, i to različitim elektroanalitičkim metodama (što nije jednostavno uraditi) i onda zaključili i dokazivali da, na primer energetsko piće i kafa sadrže istu količinu kofeina, što znači da je bolje piti kafu jer je bogatija antioksidansima, a sadrži manje štetnih materija – objašnjava profesorka Bašić Palković.

U ovogodišnjoj manifestaciji učešće je uzelo sedam osnovnih i šest srednjih škola sa ukupno 106 đaka i 55 nastavnika-mentora. Svi oni predstavili su 59 projekata, među kojima je bilo ukupno pet iz Hemijsko-tehnološke škole. Manifestaciju je otvorila Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje, naglasivši da “Projektna nedelja” najbolje oslikava suštinu obrazovanja, koje ne podrazumeva samo sticanje znanja, već i način na koji učimo decu da koriste svoju kreativnost, analitičnost i kritičko mišljenje.

Naši partneri