SVAKI ČAS – NOĆ ISTRAŽIVAČA!

Kada je pre pet godina prvi put posetio „Noć istraživača“ i oduševio se eksperimentima kojima je prisustvovao, Stefan Sendi, učenik odeljenja II-11 Hemijsko-tehnološke škole, verovatno nije ni slutio da će ova manifestacija na neki način postati njegova svakodnevica! Jedan od omiljenih predmeta (hemija), doveo ga je u ovu školu, a po svemu sudeći odvešće ga i na višu ili fakultet jer plan mu je da – školovanje nastavi.

- Smer – tehničar za zaštitu životne sredine, i Hemijsko-tehnološka škola bila je moja prva želja kada sam završavao osnovnu školu. Nakon dve godine mogu da kažem da sam zadovoljan i ništa ne bih menjao! I dalje volim hemiju, posebno časove organske hemije kod prof. Stevana Rajovića, i analitičke hemije sa Branislavom Galić, kao i predmet – ispitivanje tla, vode i vazduha kod razredne, prof. Marije Peić Tukuljac.

Prvu “Noć istraživača” pamtiće po zanimljivom eksperimentu – boci koja je bila napunjena toplim vazduhom, pretvorena u “raketu” i kao takva poletela uvis!

- Dopalo mi se to što sam video, a posebno eksperiment sa vatrom. Od vode, sapuna i goriva za upaljač nastala je pena koja kada se upali, stvara malu vatru koju držiš u ruci! Ne, nije me peklo, jer sam prethodno gurnuo ruku u hladnu vodu, ali sećam se onog mirisa paljevine… U početku sam se i plašio, ali radoznalost me je terala da probam. Sada znam da je te oglede izvodila prof. Otilija Kiš Češljar koja me je tada pitala da li bih sledeće godine hteo i ja da učestvujem.

Zanimljivo je da je ovaj “mladi istraživač” već na prvoj “Noći istraživača” koju je posetio, zahvaljući sjajnim odgovorima na kviz-pitanja iz oblasti hemije i fizike, osvojio knjigu, majicu, bedž i diplomu. “Čuvam ih i danas!” – naglasiće.

Naši partneri