PROGOVORI DA VIDIM KO SI!

Učenici Hemijsko-tehnološke škole prisustvovali su edukativnoj tribini o kulturi javnog govora, održanoj u utorak, 16. novembra, u Velikoj većnici Gradske kuće. Da je pravo vreme da kažu stop poštapalicama, saznaju ko je Tištos i nauče da se pravilno nose sa tremom, saznali su i učenici odeljenja II-11: Roberta Horvat, Danilo Grahovac i Stefan Sendi, koji su nam preneli utiske… 

- Odlično predavanje! I edukativno i zabavno! Oduševila nas je vežba sa nevidljivom loptom, saznali smo zašto je važno stajati pravo, i zašto i kako treba izbegavati poštapalice (najčešće se upotrebljava reč „OK” i poruke tipa „nzm“, „nmg“).

Tribinu je u okviru „Karavana kulture govora“ organizovalo Udruženje „Izražajnost“, osvrćući se na brojne izazove koji se nalaze pred predavačima, ali i svima koji deci i mladima između ostalog prenose i jezičku kulturu. Na tribini je govorio Slobodan Roksandić iz Udruženja „Izražajnost“, i kulturolog dr Radovan Knežević.

- Ideja je da u svakom gradu organizujemo tribinu o kulturi govora, koja podrazumeva negovanje dobrih govornih navika, a sve pod kapom nacionalne akcije „Negujmo srpski jezik“. Sa decom radimo praktično, a akcenat stavljamo na usmeno izražavanje jer svako, nezavisno od toga čime se bavi - koliko ume da iskaže sebe i predstavi na pravi način, biće konkurentniji, kao da zna jedan jezik više… - ističe Roksandić.

Naši partneri