NAŠA UČENICA U FRANCUSKOJ

Anđela Lebović, učenica odeljenja IV-15, budući modelar odeće, provešće mesec dana u Lionu, u Francuskoj. Učenici je nedavno na adresu škole stigla i zvanična potvrda stipendije odobrene za stažiranje, u periodu od 15. januara do 15. februara 2022. godine. Nova godina Anđeli donosi i novine u život, koje ona željno iščekuje

- Popunjavajući prijavu, između ostalog odgovarala sam na pitanje – šta bih volela da radim, čime da se bavim za vreme stažiranja. Između oblasti vezane za elektrotehniku, hranu i tekstilstvo, odabrala sam, naravno, ovo poslednje jer to je moja buduća struka, moj pravac. Navela sam da bih volela da upoznam nove načine proizvodnje i tehnologije odeće (što nije isto na Zapadu i kod nas); da vidim kako je sve to organizovano od početka rada do momenta kada se predstavlja nova kolekcija. Na osnovu mojih odgovora, organizatori će tražiti kompaniju koja će mi omogućiti da proširim svoja znanja i dobijem odgovore na postavljena pitanja – objašnjava Anđela.

Ona i još deset učesnika iz Srbije, u Francusku putuju u okviru međunarodnog projekta koji realizuju „Intervet WB“ (koji sarađuje sa Privrednom komorom Srbije) i organizacija „UNISER“.

- Nikada nisam bila u Francuskoj i stvarno mi je velika želja da idem! Oduvek sam sanjala o ovoj zemlji koja je centar mode - Pariz prvenstveno, ali i Lion koji je poznat po lionskoj svili... Priznajem da mi nije svejedno, mesec dana nije kratak period. Francuski ne znam, ali komunikacija će se odvijati na engleskom jeziku koji se u poslednje vreme trudim da unapredim.

A da se Anđela trudila tokom celog četvorogodišnjeg školovanja u srednjoj školi, dokaz su i nagrade koje je osvajala. Da podsetimo – na prvoj godini osvojila je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz informatike. Na školskim takmičenjima iz tekstilnih materijala osvajala je prva mesta, ali zbog korone bila sprečena da ode na Republičko (nije održano). Obrazovanje i usavršavanje planira da nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer – savremeno odevanje. A Hemijsko-tehnološka škola prava je odskočna daska za sledeći (važan) korak.

- Kada govorim o ovoj školi, ne krijem oduševljenje! Impresionirana sam kako je sve organizovano! Učionice, radionice, profesori spremni da pomognu u svakom trenutku. Nosim sjajne kontakte, sve pozitivno – naglašava Anđela, ne krijući sreću i uzbuđenje u glasu zbog skorog odlaska u inostranstvo, gde će prezentovati i svoju školu, svoj grad.

Naši partneri