Obrazovni profili - proizvodnja i prerada hrane
PEKAR PO DUALNOM MODELU OBRAZOVANJA
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil PEKAR po dualnom modelu obrazovanja je osposobljavanje učenika za proizvodnju hleba, peciva, kolača i testenina.
Neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebe kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoj karijere, unapređivanje zapošljivosti, usmerava da učenici budu osposobljavani za:
- primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
- efikasan rad u timu;
- preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
- blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
- prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
- primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
- primenu mera zaštite životne sredine u procesu rada;
- upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.
Učenici upisani na obrazovni profil Pekar po dualnom modelu obrazovanja praktičnu nastavu realizuju učenjem kroz rad kod sledećih poslodavaca:
- Privredno društvo za proizvodnju hleba i peciva „DON DON DOO“ Beograd
- SZR STR „EUROPA“ Fetani Musa preduzetnik Subotica
- Isen Martinaj preduzetnik, SZTR „PROLEĆE“ Subotica
- Jožef Farkaš PR pekarska radnja „KOLAČI FARKAŠ“ Subotica
- Judit Čakanj PR ugostiteljsko trgovinska radnja „BOSS“ Subotica.
Trajanje obrazovanja: tri godine
Moduli sa ishodima znanja/veština
PEKAR
Šta ume pekar?
- Ume da odabere kvalitetnu sirovinu.
- Ume da proizvede pšenične, mešane i specijalne vrste hleba.
- Ume da proizvede peciva od kvasnog, listnatog i vučenog testa.
- Ume da proizvede kolače i čajna peciva.
- Ume da proizvede razne vrste testenina.
Šta radi pekar?
Proizvodi razne vrste hleba, peciva, kolača, testenina i planira i organizuje poslove u sopstvenoj pekari.
Gde radi?
U pekarama za proizvodnju hleba i peciva, prodavnicama za prodaju hleba i peciva i u sopstvenoj pekari.
Šta dalje?
Po završetku ovog obrazovnog profila učenik može da se upiše na:
četvri stepen za prehrambenog tehničara i na V stepen (specijalizaciju).
Šta su ishodi učenja?
Ishodi učenja su jasno definisana znanja, veštine i sposobnosti koje podstiču nastavnike i učenike da dele odgovornost za uspeh u učenju, obezbeđujući i jednima i drugima sliku o tome šta mogu da očekuju po završetku školovanja.
Po završetku školovanja učenik je pripremljen za rad, zahvaljujući većem broju časova praktičnog rada kao i časova teorije, koji na prigodan način pojašnjavaju procese rada.
Tokom tri godine izučavaju se sledeći predmeti:
- Srpski jezik i kniževnost
- Strani jezik
- Fizičko vaspitanje
- Matematika
- Istorija
- Računarstvo i informatika
- Geografija
- Ekologija i zaštita životne sredine
- Ustav i prava građana
- Fizika
- Hemija
- Ishrana ljudi
- Operacije i merenja u pekarstvu
- Sirovine u pekarstvu
- Proizvodnja hleba
- Zdravstvena bezbednost hrane
- Objekti i oprema u pekarstvu
- Proizvodnja peciva, kolača i testenina
- Tržište i promet pekarskih proizvoda
- Preduzetništvo
- Građansko vaspitanje
- Verska nastava
- Izborni predmet
MESAR
Šta ume mesar?
Tokom školovanja stiče znanja o obradi mesa, proizvodnji suhomesnatih prerađevina, pripremi i obradi roštiljskog mesa, prodaji mesa i mesnih prerađevina. Ume da razlikuje zdrave i bolesne životinje, obavlja sve operacije na liniji klanja. Poznaje različite načine konzervisanja hrane, korišćenje odgovarajuće ambalaže. Prilagođava ponašanje različitim vrstama potrošača, u skladu sa kodeksom ponašanja.
Priprema sveže meso za prodaju, reže ga, odmerava težinu.
Zanimanje mesar je perspektivno trogodišnje zanimanje. Pruža mogućnost sopstvenog biznisa i brzog zaposlenja.
Učenik poseduje znanja i veštine:
- prerade mesa i proizvodnje mesnih prerađevina,
- koristi mašine i uređaje u mesnoj industriji,
- primenjuje znanja iz oblasti higijene i kvaliteta mesa i
- poseduje veštine pakovanja, čuvanja i prodaje mesa.
Gde radi?
Mesari se zapošljavaju u klanicama, u industriji za preradu mesa, u zanatskim radnjama te u prodavaonicama mesa i mesnih prerađevina.
Šta dalje?
Po završetku ovog obrazovnog profila učenik može da se upiše na:četvrti stepen za prehrambenog tehničara i na V stepen (specijalizaciju).
Tokom tri godine izučavaju se sledeći predmeti:
- Srpski jezik i kniževnost
- Strani jezik
- Fizičko vaspitanje
- Matematika
- Istorija
- Računarstvo i informatika
- Geografija
- Ekologija i zaštita životne sredine
- Sociologija sa pravima građana
- Fizika
- Hemija
- Ishrana ljudi
- Operacije i merenja u mesarstvu
- Sirovine u mesarstvu
- Obrada mesa
- Zdravstvena bezbednost hrane
- Objekti i oprema u mesarstvu
- Prerada mesa
- Tržište i promet mesa
- Preduzetništvo
- Građansko vaspitanje
- Verska nastava
- Izborni predmeti
Prehrambeni tehničar
Šta ume prehrambeni tehničar?
- Ume da odabere kvalitetnu sirovinu.
- Ume da je preradi, tj. konzerviše.
- Ume da proizvede kompot,
- čokoladu, voćnoi sok, šećer, vino, sladoled, hleb,marmeladu, pršutu, kobasicu, ......
- Ume da upakuje proizvode u atratktivnu ambalažu i da ih sačuva od kvarenja!
Šta radi prehrambeni tehničar?
- Proizvodi prehrambene
- proizvode, prati proces
- proizvodnje, pakuje i skladišti prehrambene proizvode,vrši kontrolu gotovih proizvoda.
Gde radi?
U industriji mleka, mesa, konditorskih proizvoda, šećera, ulja, prodavnicama prehrambenih proizvoda, pogonskim i hemijskim laboratorijama.
Šta dalje?
Po završetku ovog obrazovnog profila stiče se odlična osnova za upis na:
tehnološki fakultet, fakultet prirodnih nauka (biologija, hemija, ekologija) ....
Šta su ishodi učenja?
Ishodi učenja su jasno definisana znanja, veštine i sposobnosti koje podstiču nastavnike i učenike da dele odgovornost za uspeh u učenju, obezbeđujući i jednima i drugima sliku o tome šta mogu da očekuju po završetku školovanja.
Po završetku školovanja učenik je pripremljen za rad, zahvaljujući većem broju časova praktičnog rada kao i časova teorije, koji na prigodan način pojašnjavaju procese rada.
Tokom četiri godine izučavaju se sledeći predmeti:
- Srpski jezik i kniževnost
- Strani jezik
- Fizičko vaspitanje
- Matematika
- Računarstvo i informatika
- Istorija
- Ekologija i zaštita životne sredine
- Geografija
- Društveno uređenje
- Ishrana ljudi
- Tehnike rada u laboratoriji
- Fizika
- Hemija
- Analitička hemija
- Osnovi prehrambene tehnologije
- Tehnologija vode
- Tehnološke operacije
- Enzimologija
- Fizička hemija
- Mikrobiologija
- Izborne tehnologije
- Kontrola kvaliteta
- Preduzetništvo
- Građansko vaspitanje
- Verska nastava
- Izborni predmet
Vinogradar - vinar
Šta ume vinogradar - vinar?
- Ume da proizvede sadni materijal vinove loze.
- Ume da proizvede grožđe.
- Ume da prerradi grožđe u vino i druge proizvode od grožđa (suvo grožđe, sok, konzervisanu širu, vinjak, rakije, vinsko sirće).
- Ume da kontroliše kvalitet grožđa, vina i drugih proizvoda od grožđa.
Šta radi vinogradar - vinar?
Proizvodi sadni materijal vinove loze, priprema zemljište za sađenje vinograda, sadi, neguje i štiti vinograd, pravilno i u pravo vreme bere grožđe, proizvodi vino i druge proizvode od grožđa i kontroliše grožđe, vino i ostale proizvode od grožđa..
Gde radi?
U vinarijama i vinskim podrumima, rasadnicima vinove loze i vinogradima, prodavnicama loznog materijala i u sopstvenim vinogradima, vinskim podrumima i vinarijama.
Šta dalje?
Po završetku ovog obrazovnog profila stiče se odlična osnova za upis na:
poljoprivredni fakultet, tehnološki fakultet, fakultet prirodnih nauka (biologija, hemija, ekologija) ....
Šta su ishodi učenja?
Ishodi učenja su jasno definisana znanja, veštine i sposobnosti koje podstiču nastavnike i učenike da dele odgovornost za uspeh u učenju, obezbeđujući i jednima i drugima sliku o tome šta mogu da očekuju po završetku školovanja.
Po završetku školovanja učenik je pripremljen za rad, zahvaljujući većem broju časova praktičnog rada kao i časova teorije, koji na prigodan način pojašnjavaju procese rada.
Tokom četiri godine izučavaju se sledeći predmeti:
- Srpski jezik i kniževnost
- Strani jezik
- Fizičko vaspitanje
- Matematika
- Računarstvo i informatika
- Biologija
- Fizika
- Hemija
- Agrohemija i pedologija
- Ustav i prava građana
- Preduzetništvo
- Tehnike rada u laboratoriji
- Zaštita bilja
- Poljoprivredna tehnika
- Analitička hemija
- Tehnološke operacije
- Vinogradarstvo
- Mikrobiologija sa enzimologijom
- Osnovi prehrambene tehnologije
- Vinarstvo
- Proizvodnja grožđa
- Građansko vaspitanje
- Verska nastava