ENERGIJA OKO NAS I U – NAMA

Učenici Hemijsko-tehnološke škole: Iva Toković, Zoran Mitrović i Marjan Ostrogonac bili su veoma uspešni u realizaciji projekta “Energija je svuda oko nas”, čiji je pokrovitelj Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice. Oni su zajedno sa svojim mentorom, profesorom Svetozarom Tokovićem, u četvrtak, 25. januara, u Novom Sadu, primili nagrade – Iva za osvojeno prvo, a Marjan za treće mesto u kategoriji likovnih radova, dok je Zoranov literarni rad zauzeo drugo mesto.


- Crtala sam dimnjak i dim kako iz njega izlazi. On odlazi na Zemlju, cela planeta je u dimu! Crtežom sam želela da pošaljem poruku kako zagađujemo okolinu i istovremeno upozorim na posledice. Moj rad ne nudi rešenje, samo prikazuje (razornu) destrukciju – otkriva Iva Toković.


Cilj projekta “Energija je svuda oko nas” je podsticanje učenika na razmišljanje kako da doprinesu da se energija efikasnije koristi, da se zagađenje smanji i priroda sačuva od štetnih uticaja. Projekat je prvenstveno namenjen mladima, tako da se sprovodi u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini, kroz izradu modela i maketa, multimedijalnih prezentacija, literarnih radova i likovnih radova, odnosno na nivou škola koje unapređivanjem i izgradnjom sopstvenih sistema za uštedu energije i/ili uvođenjem alternativnih izvora energije daju primer u ovoj oblasti. Bez obzira na uzrast učenika, discipline za sprovođenje projekta su: obnovljivi i alternativni izvori energije, energetska efikasnost (racionalno korišćenje) i ekologija, upravljanje otpadom i energija. Učenici Hemijsko-tehnološke škole poslednjih nekoliko godina beleže zapažene rezultate, dajući odgovore na pitanja postavljena u okviru projekta…

0001
0002
0003
0004
0005
0006
0007
0008
0009
0010
0011
0012
0013
0014
0015
naslovna
naslovna1
01/17 
start stop bwd fwd