„TEHNO“ PEPELJUGA

I njeni roditelji, profesori (posebno mentor prof. mr Dušan Stefanović), kao i drugovi iz odeljenja II-15 (budući modelari odeće) bili su presrećni i ponosni zbog uspeha Mirjane Lasković, učenice Hemijsko-tehnološke škole, koja je osvojila drugo mesto na 24. Republičkom takmičenju tekstilnih i kožarskih škola, održanom u Ivanjici, od 4. do 6. maja. Mirjana se takmičila u disciplini – Izrada testa iz predmeta Tekstilni materijali, i, kako kaže, zadatak nije bio lak. Naprotiv!


- Neposredno pred početak bila sam jako nervozna. Bilo nas je 18 i kada su nam podelili test, svi smo bili u šoku – zadaci su bili jako teški! Ipak, jedna devojka je posle samo 15 minuta predala test i ispostavilo se da je ona bila prva, da je najbolje uradila, a ja sam, kao drugoplasirana, imala tri boda manje od nje. Sva pitanja i svi zadaci na testu bili su vezani za vlakna – praktično, obuhvatili su gradivo prvog i drugog razreda: vuna, pamuk, vlakna uopšte, kako se štampa, nanosi boja, kako se pravi tkanina, mašine, razboj…- nabraja Mirjana.


Kada već tako dobro poznaje način na koji se pravi tkanina, teksturu vlakana, kvalitet i boju, pitali smo našu sagovornicu kako bi izgledala njena “kreacija-snova”, odevni predmet u kojem se dobro oseća i lepo izgleda. I iako smo zbog njenog nežnog izgleda i plave kose već naslućivali “Pepeljuginu haljinu”, odgovor (u kojem žargonizme namerno nismo menjali) nas je iznenadio:


- Nikako “Pepeljuga” varijanta! U tehno sam fazonu, to je brutalno! Sviđa mi se. Zato sebe vidim u tamnim bojama, dole pantalone, gore krop-top!


Pošto je reč “krop-top” za autora teksta bila nepoznanica, kratko pojašnjenje: reč je o majici kratkih rukava, dovoljno kratkoj da se vidi stomak. Dakle – kratko je ključna reč


U skladu sa tamnim bojama koje preferira, Mirjana bira i literaturu koju čita – u pitanju su horor priče, kojima, kao i serijama koje prati, ispunjava svoje slobodno vreme. Ali kraj školske godine je blizu, pa ni slobodnog vremena nema (pre)više:


- Vrlo dobar sam đak, iz svih predmeta imam solidne ocene, jedino se mučim sa istorijom, ali nadam se da ću je do kraja godine popraviti. Omiljeni predmeti su mi Crtanje i slikanje, Likovno, Tekstilni materijali i, naravno, praksa, jer volim da šijem.


Zbog svega nevedenog nije čudo što je pre dve godine Mirjanin izbor pao upravo na našu školu:


- Već u osnovnoj školi znala sam da hoću da se bavim šivenjem, ali sam volela i da crtam. Razmišljala sam o tome da li da upišem profil - likovni tehničar ili modelar odeće, da crtam ili da šijem. Shvatila sam da modelar odeće praktično objedinjuje i jednu i drugu stvar jer imamo i crtanje i šivenje, “dva u jedan”. Zato je ovo mnogo bolji izbor! Kada sam upisala ovu školu, u prvom razredu, htela sam samo da šijem, ali sam vremenom zavolela i predmet Tekstil i sada ih volim podjednako. Žao mi je samo što kod kuće nemam šivaću mašinu, kako bih i tamo mogla da radim to što volim…

techno pepeljuga