Sve aktuelnosti
ZDRAVI OBROCI U ŠKOLSKOJ PEKARI Povodom Evropskog dana pravilne ishrane, u sredu, 16. novembra, u pekari Hemijsko-tehnološke škole, upriličena je akcija pod nazivom “Mladi kuvaju”, u okviru koje su učenici Medicinske škole i Gimnazije “Svetozar Marković” imali priliku da se oprobaju u pripremi zdravih obroka. Isti zanimljiv i “zdrav” zadatak učenike naše škole očekuje u četvrtak, 17. novembra.
- Predstavnici Zavoda za javno zdravlje Subotica: dr Nada Kosić Bibić, dr Karolina Berenji i nutricionista Nada Macura u školskoj pekarskoj radionici organizovale su radionicu “Mladi kuvaju”, koja je drugi deo projekta koji je započeo seminarem o pravilnoj ishrani, održanom u našoj školi – objašnjava prof. Danijela Mutabdžija.
Ona će, uz pomoć stručnjaka Zavoda za javno zdravlje, svoje kulinarsko umeće u pripremi zdravih obroka podeliti sa učenicima odeljenja II-1 (budućim prehrambenim tehničarima), u okviru blok nastave. Na meniju su slatki i slani mafine, razne salate i jela koja srednjoškolci vole, ali pripremana na zdraviji način.
KOLIKO ZNATE O TKANINAMA? Muslin, taft, saten, damast, brokat, tvid, pepito, pliš, kanafas, krep, inlet, flanel, keper… samo su neki od materijala čiji se uzorak nalazi na panou Hemijsko-tehnološke škole, koji su, uz pomoć profesorke Kate Suknović, osmislili i uredili učenici odeljenja I-15 i II-15, budući modelari odeće.
- U okviru predmeta Tekstilni materijali učenice su izradile pano za nastavnu temu - Izrada tkanina, ispitivanje osnovnih karakteristika, svojstva i upotreba. Tokom časova teorije i vežbi u odeljenju II-15, usled raznolikosti tkanina i njihove primene, odlučili smo pokazati neke od poznatih i popularnih tkanina - kako u svetu mode, tako i u njihovoj primeni u domaćinstvu. Tkanine su tekstilni proizvodi koji nam oplemenjuju i ulepšavaju životno okruženje – objašnjava prof. Suknović.
Pano koji je osvanuo „obučen“ u različite materijale, zanimljiv je, ne samo tekstilcima, već i svim učenicima i nastavnicima koji mogu da saznaju nešto više o pojedinim materijalima, na primer: keper je čvrsta, puna tkanina u dijagonalnom keper prepletu; sa obe strane je glatka, koristi se za izradu radnih odela i mantila. Ili flanel – vrlo mekana tkanina od pamuka ili vune u platno ili keper prepletaju, „čupavljena“ sa jedne ili sa obe strane. Može biti jednobojna, prugasta, karo i štampana. Koristi se za izradu pidžama, pokrivača, sportske odeće, posteljine...
PRED UČENIČKIM PARLAMENTOM Nakon što je predstavljen medijima i članovima Nastavničkog veća, projekat Erazmus + „Mi znamo kuda plovimo – tragovima EU“, u slici i reči našao se i pred Učeničkim parlamentom Hemijsko-tehnološke škole. U četvrtak, 10. novembra, Aleksandra Antal i Čila Horvat, učenice koje su dve nedelje boravile u Milanu, Italija, i stekle jedinstveno i dragoceno iskustvo, svoju priču podelile su sa predstavnicima Učeničkog parlamenta.
- Radila sam u poslastičarnici „Adolfo Stefaneli“, pravila sitne kolače, makarone... Puno sam naučila vezano za struku, ali unapredila i engleski jezik, naučila nekoliko reči na italijanskom. Osim svojih, prenela sam i iskustva svojih drugarica Valentine Kolompar i Doroće Petraš koje su radile u poslastičarnici „Anrico Rizzi“ – rekla je Čila Horvat, učenica odeljenja III-4, budući poslastičar.
Svoja iskustva vezano za tekstilnu struku prenela je Aleksandra Antal, koja će, kao i sve devojke koje su učestvovale u projektu, dugo pamtiti boravak u Italiji. „Da mogu, opet bih ponovila!“ – dodaje Čila.
Učenici pišu: AKO NE MOGU MENJATI SVET, MOGU DA MENJAM SEBE U gustim šumama Severne Amerike, mali Indijanac Brzi Kojot pita poglavicu plemena - kako mogu promeniti svet? Njih dvojica skupljaju drva za potpalu. Stari poglavica Jaki Medved seda na panj kako bi saslušao mladića.
Brzi Kojot upita poglavicu: “Jaki Medvede, kako da zaustavim kišu da pada? Kako da zaustavim glad da uvija? Kako da nateram vukove da prestanu ujedati?”. Stari poglavica diže obrvu i upita: “Zar te još naučili nisu?”. Brzi Kojot veže grane pa odgovori: “Nisu, Jaki Medvede, nisu.”. Jaki Medved skine svoju krunu od perja, protrese je pa prozbori: “Ne može se kiša zaustaviti, ali može se pod drvo sakriti! Ne možeš zaustaviti glad da ubija, možeš samo jesti. Ne možeš naterati vuka da ne ujeda, možeš ga samo usmrtiti”. Brzi Kojot stavlja grane na leđa i kaže: “Hvala ti, poglavaru, mislim da sam shvatio šta misliš”, te se njih dvojica upute nazad ka selu. Dok su šetali gustim šumama četinara, poče padati hladna kiša...
Opširnije
NAŠI ĐACI NA RTS-U U emisiji “Ovo je Srbija”, u kojoj novinari dopisništva RTS-a informišu gledaoce o važnim događjima i aktuelnim temama, u petak, 4. novembra, prikazan je prilog koji je snimljen u prostorijama Hemijsko-tehnološke škole, povodom učešća naših učenica u Erazmus+ projektu, “Mi znamo kuda plovimo - tragovima EU”. Prilog je snimio novinar Toni Bedalov, a govorile su učenice Lea Hajnal II-15 i Čila Horvat III-4.
- Cilj projekta je da učenici steknu stručne veštine i znanja iz svoje oblasti, kao i razvijanje jezičkih i socijalnih kompetencija - ističe Jadranka V. Purčar, pomoćnik direktora.
Zadatak škole jeste da maksimalno ojača karijerne perspektive učenika – naglašava direktor škole Nikola Matković, dodajući da su ova znanja dragocena osnova za nastavak školovanja, zapošljavanje u struci ili za pokretanje sopstvenog biznisa…
Link:
https://youtu.be/9_ZfmLpT3bQ
AKTIVNOSTI SEKCIJE „ORGANSKOM HRANOM DO ZDRAVLJA“ Posle dve godine pauze (izazvane epidemiološkom situacijom), sekcija „Organskom hranom do zdravlja“, koju vode profesorke Danijela Mutabdžija i Brankica Bajagić, ponovo se aktivirala. Zapažen nastup učenici su imali na nedavno održanom „Biofestu“, gde su pripremili slatke i slane proizvode.
- Učenici Hemijsko-tehnološke škole, budući prehrambeni tehničari, stiču (dodatna) znanja o organskoj hrani i organskoj proizvodnji. U saradnji sa „Terra's“-om, organizacijom koja promoviše organske proizvode i zaštitu životne sredine, za posetioce „Biofesta“ pripremili smo lenju pitu od bundeve, mini čokoladne organske mafine i druge proizvode. Sve posluženo pripremljeno je u školskoj pekari, većinom od organskih sastojaka – naglašava prof. Mutabdžija.
Kako saznajemo, učesnici tribine i posetioci filmske projekcije pohvalili su učeničke đakonije, koje ne samo što su ukusne, već i – zdrave. Dobitna kombinacija.
NAŠI ĐACI NA SAJMU KNJIGA Učenici Hemijsko-tehnološke škole, u pratnji pomoćnika direktora Jadranke Vojnić Purčar i profesora Dominika Demana, u subotu, 29. oktobra, posetili su Beograd, i 65. Međunarodni sajam knjiga, na kojem je ove godine registrovano više od 163 hiljade posetilaca! Bila je to prilika da đaci pogledaju i kupe lektire, ali i literaturu koja ne spada u obavezno školsko štivo... Nakon šetnje po sajmu, usledila je poseta šoping centru „Ušće“ i povratak u Suboticu.
- Utisak sa sajma - puno knjiga, puno štandova, puno ljudi! Kupio sam tri knjige (Ju Nesbe - „Krv na snegu“, Milan Neđić – „13 godina“ i Valentina Milkovska - „Češanje po hodnicima). Posle sajma – tri sata u šoping centru, šetnja, kafa i sok... – kaže Dario Stantić, učenik odeljenja IV-11.
Njegovu drugaricu iz odeljenja Maju Stojkov zanima psihologija pa se na sajmu opredelila za knjigu iz ove oblasti – „Manipulacija i moć“ Henrika Feksevsa.
Utisci iz Italije: OD POGAČE DO MUŠKOG ODELA Završena je stručna praksa u kojoj je učestvovalo petnaest učenica Hemijsko-tehnološke škole (profil: poslastičar i modelar odeće), koje su, u okviru Erasmus+ projekta “Mi znamo kuda plovimo - tragovima EU”, period od 8. do 23. oktobra provele u Milanu, Italija. Radeći u modnim salonima i poslastičarnicama, stekle su iskustvo koje će dugo pamtiti, koje će im značiti. Stručnu i svaku drugu podršku učenicama su pružile profesorke Lidija Šljapić i Teodora B. Varga, na čemu su im zahvalne: Mariana Roka, Čila Horvat, Bea Berec, Edina Gašpar, Ines Đeri, Valentina Kolompar, Doroća Petraš, Reka Kuruc, Adel Gandiš, Sara Tot,Viktoria Urban, Agneš Vaštag, Adriana Firsing, Aleksandra Antal i Lea Hajnal.
“ITALIJANKE” RAZGOVORALE SA DIREKTOROM Nakon povratka sa stručne prakse, direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković u utorak, 25. oktobra, primio je učenice koje su u okviru projekta Erazmus+ “Mi znamo kuda plovimo - tragovima EU”, dve nedelje boravile u Milanu, Italija. Učenice su prenele svoja iskustva i utiske sa mobilnosti, a isto će učiniti i u četvrtak, 27. oktobra, kada će u učeničkom klubu, biti upriličen prijem za medije koji će propratiti priču naših učenica koje su od 8. do 23. oktobra imale jedinstvenu priliku da učestvuju u nesvakidašnjoj stručnoj praksi, namenjenoj učenicama obrazovnog profila - poslastičar i - modelar odeće. Poslastičarnice, pekare i modne kuće Milana bila su njihova “radna mesta”, koja su im se, sudeći po utiscima koji se polako “sležu”, zaista dopala...
ISKUSTVO I ZNANJE – IZ PRVE RUKE Učenice Hemijsko-tehnološke škole, koje su protekle dve nedelje provele u Italiji, na stručnoj praksi, u okviru projekta Erazmus + “Mi znamo kuda plovimo - tragovima EU”, u nedelju, 23. oktobra, stigle su kući. Poslastičarnice, krojačnice i obilazak gradova – bili su deo njihove svakodnevnice koju će, sigurni smo, dugo pamtiti. Nestrpljivo čekamo da čujemo iskustva i, što je najvažnije, da znanja i veštine koje su stekle, prenesu na svoje vršnjake…