Sve aktuelnosti
AKTIVNOSTI SEKCIJE „ORGANSKOM HRANOM DO ZDRAVLJA“ Posle dve godine pauze (izazvane epidemiološkom situacijom), sekcija „Organskom hranom do zdravlja“, koju vode profesorke Danijela Mutabdžija i Brankica Bajagić, ponovo se aktivirala. Zapažen nastup učenici su imali na nedavno održanom „Biofestu“, gde su pripremili slatke i slane proizvode.
- Učenici Hemijsko-tehnološke škole, budući prehrambeni tehničari, stiču (dodatna) znanja o organskoj hrani i organskoj proizvodnji. U saradnji sa „Terra's“-om, organizacijom koja promoviše organske proizvode i zaštitu životne sredine, za posetioce „Biofesta“ pripremili smo lenju pitu od bundeve, mini čokoladne organske mafine i druge proizvode. Sve posluženo pripremljeno je u školskoj pekari, većinom od organskih sastojaka – naglašava prof. Mutabdžija.
Kako saznajemo, učesnici tribine i posetioci filmske projekcije pohvalili su učeničke đakonije, koje ne samo što su ukusne, već i – zdrave. Dobitna kombinacija.
NAŠI ĐACI NA SAJMU KNJIGA Učenici Hemijsko-tehnološke škole, u pratnji pomoćnika direktora Jadranke Vojnić Purčar i profesora Dominika Demana, u subotu, 29. oktobra, posetili su Beograd, i 65. Međunarodni sajam knjiga, na kojem je ove godine registrovano više od 163 hiljade posetilaca! Bila je to prilika da đaci pogledaju i kupe lektire, ali i literaturu koja ne spada u obavezno školsko štivo... Nakon šetnje po sajmu, usledila je poseta šoping centru „Ušće“ i povratak u Suboticu.
- Utisak sa sajma - puno knjiga, puno štandova, puno ljudi! Kupio sam tri knjige (Ju Nesbe - „Krv na snegu“, Milan Neđić – „13 godina“ i Valentina Milkovska - „Češanje po hodnicima). Posle sajma – tri sata u šoping centru, šetnja, kafa i sok... – kaže Dario Stantić, učenik odeljenja IV-11.
Njegovu drugaricu iz odeljenja Maju Stojkov zanima psihologija pa se na sajmu opredelila za knjigu iz ove oblasti – „Manipulacija i moć“ Henrika Feksevsa.
Utisci iz Italije: OD POGAČE DO MUŠKOG ODELA Završena je stručna praksa u kojoj je učestvovalo petnaest učenica Hemijsko-tehnološke škole (profil: poslastičar i modelar odeće), koje su, u okviru Erasmus+ projekta “Mi znamo kuda plovimo - tragovima EU”, period od 8. do 23. oktobra provele u Milanu, Italija. Radeći u modnim salonima i poslastičarnicama, stekle su iskustvo koje će dugo pamtiti, koje će im značiti. Stručnu i svaku drugu podršku učenicama su pružile profesorke Lidija Šljapić i Teodora B. Varga, na čemu su im zahvalne: Mariana Roka, Čila Horvat, Bea Berec, Edina Gašpar, Ines Đeri, Valentina Kolompar, Doroća Petraš, Reka Kuruc, Adel Gandiš, Sara Tot,Viktoria Urban, Agneš Vaštag, Adriana Firsing, Aleksandra Antal i Lea Hajnal.
“ITALIJANKE” RAZGOVORALE SA DIREKTOROM Nakon povratka sa stručne prakse, direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković u utorak, 25. oktobra, primio je učenice koje su u okviru projekta Erazmus+ “Mi znamo kuda plovimo - tragovima EU”, dve nedelje boravile u Milanu, Italija. Učenice su prenele svoja iskustva i utiske sa mobilnosti, a isto će učiniti i u četvrtak, 27. oktobra, kada će u učeničkom klubu, biti upriličen prijem za medije koji će propratiti priču naših učenica koje su od 8. do 23. oktobra imale jedinstvenu priliku da učestvuju u nesvakidašnjoj stručnoj praksi, namenjenoj učenicama obrazovnog profila - poslastičar i - modelar odeće. Poslastičarnice, pekare i modne kuće Milana bila su njihova “radna mesta”, koja su im se, sudeći po utiscima koji se polako “sležu”, zaista dopala...
ISKUSTVO I ZNANJE – IZ PRVE RUKE Učenice Hemijsko-tehnološke škole, koje su protekle dve nedelje provele u Italiji, na stručnoj praksi, u okviru projekta Erazmus + “Mi znamo kuda plovimo - tragovima EU”, u nedelju, 23. oktobra, stigle su kući. Poslastičarnice, krojačnice i obilazak gradova – bili su deo njihove svakodnevnice koju će, sigurni smo, dugo pamtiti. Nestrpljivo čekamo da čujemo iskustva i, što je najvažnije, da znanja i veštine koje su stekle, prenesu na svoje vršnjake…
„ITALIJANKE“ SE VRAĆAJU KUĆI Pune utisaka, „naoružane“ novim znanjima i iskustvima, učenice Hemijsko-tehnološke škole, koje su protekle dve nedelje provele na stručnoj praksi u Italiji, u okviru „Erazmus +“ projekta „Mi znamo kuda plovima – tragovima EU“, vraćaju se kući. Petak, 21. oktobar, bio je poslednji dan stručne prakse, odakle potiču i fotografije koje objavljujemo – naše poslastičarke na „radnim“ mestima: „Pasticceria Adolfo Stefanelli“, „Davide Longona“ i „Enrico Rizzi“, Milano.
UČE, RADE I - UŽIVAJU Učenice Hemijsko-tehnološke škole koje su, u okviru projekta “Erazmus+”, pod nazivom “Mi znamo kuda plovimo – tragovima EU”, otputovale na dvonedeljno usavršavanje u Italiju, sudeći po fotografijama koje nam šalju, spajaju lepo i korisno. Deo dana provode u krojačnicama i poslastičarnicama, kradući tajne vrhunskih majstora i unapređujući znanje i veštine, dok ostatak vremena koriste za šetnju po prelepom Milanu, upoznajući znamenitosti. Uče, rade i – uživaju. Petak, 21. oktobar, poslednji je dan stručne prakse, kući kreću u subotu. Želimo im srećan put i čekamo da nam i uživo prenesu utiske…