Arhiva
NA MENIJU – JELA SA ŽARA
NA MENIJU – JELA SA ŽARA
Kada su se učenici odeljenja III-1, budući prehrambeni tehničari, kao izborni predmet jednoglasno opredelili za – Jela sa žara, verovatno nisu ni slutili koliko će na ovim časovima naučiti, koliko će im to koristiti i, što da ne – koliko će se zabaviti spremajući ukusne đakonije... U razgovoru sa Dajanom Papdi, Katarinom Pinter i Teodorom Pokornić, saznajemo da svake nedelje jedna od dve grupe učenika III-1 odeljenja ima četiri časa u nizu u školskoj pekari, sa profesorkama Gabrijelom Korom i Zitom Bunford.
- Pravimo i pečemo jela sa žara: ćevape, pljeskavice, ražnjiće, ćulbastije, ali i pice i šarene kiflice. Pripremamo i slana i slatka jela. Osim što smo naučile postupak pripreme, naučile smo i kako tačno znati kada su ćevapi pečeni, zatim da se neka mesa ne sole pre pečenja nego tek na kraju, da ne bi bila suva... Profesorke su nam otkrile te male ali značajne „kulinarske tajne“ – objašnjavaju učenice.
Osim što im „otkrivaju tajne“ zanata, profesorke su tu da učenike i usmere, pohvale, ali i kritikuju kada i ako treba. Profesorka Gabrijela Korom tako zaključuje da su deca vredna i zainteresovana kada je reč o praktičnom delu, ali da će malo teže naučiti gradivo, dakle – teoriju. Ipak, više ih hvali nego kudi i objašnjava zašto su u pripremu „jela sa žara“ uvrstili i neke poslastice: „ Deca su me pitala da li nekad mogu da naprave nešto što vole, nešto slatko, što nisam mogla da odbijem!“.
A to što se u kuhinji „krčka i slano i slatko“, dobro dođe i samim nastavnicima, pardon – degustatorima. Zato je za svaku pohvalu lep gest učenika koji nakon što završe pripremu jela, često i profesorima u zbornici odnesu „uzorak“ da probaju. „Izvolite i prijatno!“ – kulturno će poželeti, a nastavnicima ne preostaje ništa drugo, već da se prijatno iznenađeni, zahvale, i – prionu na jelo!
- Često i kod kuće isprobam recept i napravim jelo koje smo pripremali u školi, da „utvrdim gradivo“. Volim da pokažem roditeljima šta sam naučila i drago mi je što im se sviđa. Baš danas sam poslala mami ćulbastije, a ona mi je rekla – E, uvek ovo da praviš! – kaže Katarina Pinter, i dodaje da su uz njih poslužili krompir pire, bešamel sos i - narendali sir.
I dok čekaju sledeći čas kada će praviti špagete, polako ali sigurno učenice razmišljaju i o nešto daljoj budućnosti: Katarinina želja je da upiše Pedagoški fakultet, dok bi se Dajana i Teodora odmah po završetku srednje škole zaposlile, i to – u struci. Možda u „Pioniru“ ili „Mini- Paniju“ – saznajemo. Ne sumnjamo da će im sa znanjem koje su stekle i stiču, to poći za rukom...
{besps}aktuelnosti/2017-2018/jela-sa-zara/|width=550|align=1{/besps}