Sve aktuelnosti

OD SLANIH MAFINA DO VOĆNE SALATE

„Mladi kuvaju“ – naziv je promotivne akcije upriličene u Hemijsko-tehnološkoj školi povodom obeležavanja Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom (8. novembar). Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica u partnerstvu sa našom i Medicinskom školom i Gimnazijom „Svetozar Marković“, kao i prethodnih godina, organizovala je promotivnu akciju u kojoj su učenici Hemijsko-tehnološke škole učestvovali u četvrtak, 7. novembra, pripremajući ukusne i zdrave obroke u školskoj pekari.

  • Učenici odeljenja II-1 pripremali su mafine sa sirom i spanaćem, tortilje sa piletinom i povrćem i voćnu salatu. Prvi deo projekta održan je 17. oktobra, povodom Svetskog dana hrane, kada su učenici pohađali edukativni seminar o pravilnoj ishrani i poremećajima ishrane, u okviru kojih su stekli nova saznanja i naučili nove pojmove (piramida zdrave ishrane, unos tečnosti – uticaj na zdravlje, anoreksija i bulimija, medijska pismenost i ishrana...), dok je priprema hrane u školskoj pekari bio drugi deo projekta – objašnjava prof. Ivanka Bašić Palković.

Učenici su imali jedinstvenu priliku da sami isprobaju veštine kuvanja, pripremajući tri različite vrste obroka (izabrali do ponuđenog).

  • Cij ove promotivne akcije je osposobljavanje mladih da samostalno pripreme zdrav obrok i odaberu zdrave navike u ishrani – ističe prim. mrs dc.med. dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine, ispred Centra za promociju zdravlja.

Ukoliko i vi želite zdravo da se hranite, objavljujemo tri odabrana recepta. Prijatno!

Mafini sa sirom i spanaćem

Sastojci: 4 jaja, malo soli, 2 praška za pecivo, 250g belog brašna, 250g kukuruznog brašna, 500ml jogurta, 150g putera ili 2 dl ulja, 2 kafene kašike susama (i/ili semneke bundeve/lana/suncokreta) za posipanje, 300 g spanaća, 300 g sitnog sira. Priprema: U jednoj posudi sjediniti suve sastojke. U drugoj posudi umutiti jaja, jogurt i ulje i sjediniti sa suvim sastojcima, zatim dodati sitan sir. Obariti spanać, ocediti, sitno iseckati i na kraju dodati pripremljenoj smesi. Smesu sipati u korpice za mafine, posuti susamom i peći 20 min na 200°C.

Tortilje sa piletinom i povrćem

Sastojci: 500g piletine iseckane na kockice ili trakice, 1 manja paprika, 1 crni luk, 200g graška, 200g kukuruza, so, biber, crvena paprika, 2 kašike maslinovog ulja, tortilje od integralnog brašna. Sastojci za sos: 200 ml jogurta, 150g grčkog jogurta, so, sušeni vlašac, malo belog luka u prahu. Priprema: Iseckati papriku i luk i prodinstati na malo ulja par minuta, dodati iseckanu piletinu i nastaviti sa dinstanjem još 10-15 min. Dodati grašak, kukuruz i začine i dinstati dok svi sastojci ne omekšaju.Sjediniti sastojke predviđene za sos. Zagrejati tortilje na tiganju i na svaku staviti po 2 kašike mešavine povrća i piletine, preliti sa 2-3 kašike sosa, uviti tortilju i pričvrstiti je čačkalicom.

Voćna salata

Osnovni sastojci: voće po izboru (jabuka, kruška, banana, grožđe, mandarina, kivi, ananas… Napomena: potrebno je odabrati bar tri vrste voća! Ostali sastojci po izboru: med, crna čokolada, jezgrasto voće...