Arhiva

SA NOVIM SMEROM - BRŽE DO POSLA

- Učenike koji upišu novi smer očekuje više prakse, što se sada, kada pričamo o dualnom obrazovanju, vrednuje kao veliki iskorak. Reč je o profilu koji nije ni pekar ni mesar, nije ni četvrti stepen, ali jeste dobra kombinacija navedenog. Tokom trogodišnjeg školovanja učenici stiču zavidnu praksu, savladaće različite tehnologije i samim tim imati veće šanse za zaposlenje odmah po završetku srednje škole. A na samom početku pojedince očekuje stipendija kao poklon – ističe direktor škole Nikola Matković, dodajući da sve profile na području rada HRANA, u Hemijsko-tehnološkoj školi - vredi upisati.


Novi obrazovni profil – Operater u prehrambenoj industriji, učenicima omogućava osposobljavanje za rad u preduzećima koja se bave proizvodnjom, preradom i distribucijom prehrambenih proizvoda kao što su: jestivo ulje i biljne masti, konditorski proizvodi, bezalkoholna pića, proizvodi od voća i povrća... Rad se sastoji u obavljanju pojedinih operacija na linijama, kao i rukovanju savremenim mašinama i uređajima koji se koriste u preradi.


Proizvođač prehrambenih proizvoda uči opšte i stručne predmete. U okviru stručnih predmeta upoznaje se sa osnovnim sastojcima namirnica, načinom prerade, konzervisanja, pakovanja, etiketiranja i skladištenja gotovih proizvoda... Praktična nastava obavlja se po fabrikama prehrambene industrije, gde proširuju teoretska znanja i rade na linijama proizvodnje.


Po završetku školovanja učenik je pripremljen za rad, zahvaljujući većem broju časova praktičnog rada, kao i časova teorije koji na prigodan način pojašnjavaju procese rada. To pruža mogućnost zapošljavanja u industriji mleka, mesa, konditorskih proizvoda, šećera, ulja, prodavnicama prehrambenih proizvoda.
Po završetku ovog obrazovnog profila učenik može vanredno da se upiše na četvrti stepen - za prehrambenog tehničara.

 

UVEK AKTUELNO
Na području rada PROIZVODNJA I PRERADA HRANE, Hemijsko-tehnološka škola u školskoj 2017/18. godini upisuje učenike na sledećim obrazovnim profilima: Prehrambeni tehničar (30 učenika na srpskom i 30 na mađarskom nastavnom jeziku), Operater u prehrambenoj industriji (30 na srpskom jeziku), Pekar (15 na srpskom jeziku) i Mesar (15 na sprskom jeziku).