Arhiva
SA NOVOM GODINOM – NOVI PROFILI!
SA NOVOM GODINOM – NOVI PROFILI!
Budućim srednjoškolcima u školskoj 2019/2020, Hemijsko-tehnološka škola ponudiće i dva nova obrazovna profila. Izlazeći u susret zahtevima poslodavaca, osim pekara, smera koji je već godinama jedan od najpopularnijih, u školi se otvara i obrazovni profil – poslastičar. Dok se, nakon Pančeva, sada i u Subotici otvara obrazovni profil - tehničar za obradu nafte i gasa.
- Na ideju da srednjoškolcima ponudimo profil poslastičara došli smo nakon što smo razgovarali sa poslodavcima i ispitali njihove zahteve. Konsultovali smo i Nacionalnu službu za zapošljavanje, da li postoji potreba za ovim obrazovnim profilom i na osnovu njihovih odgovora, uvideli da postoji velika potražnja za ovim obrazovnim profilom - ističe Jadranka Vojnić Purčar, koordinator praktične nastave.
Potražnja postoji i za drugim novim obrazovnim profilom - tehničarem za obradu nafte i gasa:
- To je jedan savremeni obrazovni profil za koji se pokazala velika potražnja od strane poslodavaca. Mi imamo tri velike subotičke firme koje su veoma zainteresovane za saradnju za školom - ističe Ivan Rančić, pomoćnik direktora.
Od naredne školske godine počinje primena Zakona o dualnom obrazovanju. Međutim, taj model obrazovanja Hemijsko-tehnološka škola već uspešno primenjuje. Na primer, pekari imaju kvalitetnu praktičnu nastavu u školskoj pekari, koju dopunjuju praksom u subotičkim privatnim pekarama. Ubuduće, školovanje na smeru za pekara sprovodiće se po dualnom sistemu obrazovanja:
- Zahtevi poslodavaca su na prvom mestu, razlog da se opredelimo za to da i pekari krenu po dualnom obrazovnom sistemu. Pošto postoji velika deficitarnost radne snage, a obrazovni sistem je takav da kada oni od početka krenu kod poslodavca, njih oblikuju i obuče da rade na njihov način u realnim uslovima - objašnjava Jadranka Vojnić Purčar.
ZANAT U RUKAMA
- Smer pekara izabrao sam da bih imao zanat u rukama, kojim bih kasnije mogao da idem dalje, da radim i zarađujem. U školi stičem praktično znanje i lakše ću se snaći kada odem u neku privatnu pekaru... – kaže Dragomir Baraković, učenik treće godine, na smeru - pekar.
{besps}aktuelnosti/2018-2019/sa-novom-godinom/|width=550|align=1{/besps}