Arhiva
ZBOGOM “BRZOJ” HRANI?
Povodom obeležavanja Evropskog dana pravilne ishrane, u Hemijsko-tehnološkoj školi održana je akcija „Mladi kuvaju", u okviru koje su učenici odeljenja I-11, uz podršku stručnjaka Centra za promociju zdravlja, pripremali zdrave obroke.
- Sa učenicima smo pripremali pileću salatu koja bi mogla da bude kompletan obrok. Kao predlog za užinu, pripremali smo slatke mafine sa čokoladom i orasima, kao i energetske žitne štanglice sa suvim voćem – nabraja dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje, i dodaje:
- Sve je veći broj gojazne dece kod koje se razvija dijabetes već u tom uzrastu, javljaju se problemi sa koštanim sistemom i zglobovima koji trpe veliki pritisak, a ne bi trebalo zanemariti ni uticaj na mentalno zdravlje. Gojazna deca imaju ograničene sposobnosti, ne mogu da rade fizičko, često su nespretniji pa ih zato druga deca zadirkuju. U tom smislu želimo da deca u školskom uzrastu saznaju, ne samo šta je pravilna ishrana, već i da steknu veštine za pripremanje zdravih obroka. Priprema obroka može biti vrlo interesantna i na taj način deca mogu napraviti užinu zdraviju od one, koja se nudi u okolini škola, gde obično kupuju „brzu hranu" od koje se goje.
Prema istraživanjima zdravstvenog stanja stanovništva Srbije, u odnosu na 2006. godinu, procenat gojazne dece povećan je sa 8,5 na 13,7 odsto. Takođe, uočeno je da je došlo i do pada onih koji konzumiraju zdrave namirnice.
- Istraživanje zdravstvenog stanja stanovništva Srbije pokazuje da 51 odsto dece svakodnevno jede voće i 57 odsto povrće, dok ga ostali konzumiraju nedovoljno ili ga uopšte ne konzumiraju! Najčešće se konzumira beli hleb, a u posmatranom periodu zabeležen je i pad onih koji konzumiraju integralni hleb. Korišćenje životinjskih masti je sa 33 odsto smanjeno na 25 odsto, ali ne i kod nas u Vojvodini gde i dalje oko 31 odsto stanovništva i dalje najviše koristi životinjske masti – ističe dr Nada Kosić Bibić.
{besps}aktuelnosti/2016-2017/zbogombrzojhrani/|align=1{/besps}