Sve aktuelnosti
ŠTA ZNAMO O PREHRAMBENIM VLAKNIMA?
U okviru saradnje škole sa organizatorima manifestacije “Noć istraživača”, u petak, 20. oktobra, u školskoj biblioteci održano je predavanje na temu “Šta znamo o prehrambenim vlaknima i njihovoj ulozi u zdravoj hrani?”. Predavači su bili: dr Miloš Radosavljević i MSc Milorad Miljić sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Predavanju su prisustvovali učenici odeljenja II-9 i III-9, sa profesoricama Branislavom Galić i JelenomDulić.
Utvrđujući postojeća i nadograđujući buduća znanja, učenici su čuli da hleb i ostali pekarski proizvodi od celog zrna žita i pseudožita (integralni hleb i keks) sadrže veliku količinu prehrambenih vlakana čiji je unos preporučen zbog njihove nutritivne vrednosti i fiziološke uloge. Međutim, u zavisnosti od sirovinskog sastava proizvoda značajan udeo vlakana mogu da čine takozvana FODMAP jedinjenja, od kojih su u integralnim brašnima žita i pseudožita dominantni fruktooligosaharidi (FOS) polimerifruktoze (voćnog šećera). FODMAP jedinjenja izazivaju stomačne tegobe kod zdravih pojedinaca, a posebno kod ljudi koji boluju od sindroma nervoznog creva, celijakije i Kronove bolesti. Kako su ova jedinjenja tek od nedavno u naučnom fokusu, njihova količina u brašnima, hlebu, pekarskim proizvodima i keksu od integralnih brašna, koji se nalaze na tržištu Srbije nije poznata. Predavači su predstavili njihovo istraživanje vezano za analizu sadržaja fruktooligosagarida i drugih FODMAP jedinjenja u sirovinama i proizvodima na našem tržištu…